Kig ud

Jeg er aldrig til stede i nuet. Jeg ser altid 3 skridt frem, og det har tidligere i mit liv resulteret i en så invaliderende omgang stress, at jeg måtte sygemeldes og have hjælp for at komme tilbage til et normalt liv.

 

I dag trives jeg med stress, og jeg foretrækker at have opgaver nok at tage af. Både i privaten og på arbejdspladen. Jeg lærte mig selv for mange år siden, at tankerne skulle ud af hovedet, og ned på papiret. På den måde kunne jeg liste og prioritere præcis hvad mit fokus skulle være – Uden at glemme noget. Problemet jeg dog igen og igen oplever, er at mine ugeopgaver hurtigt bliver til dagsopgaver. Jeg vil gerne tømme listen så jeg kan slappe af, men undervejs opfinder jeg nye opgaver, så listen aldrig afsluttes.

 

Det betyder i sidste ende, at jeg aldrig er 100% tilstede i nuet, fordi jeg i mit hoved allerede forbereder mig på de næste punkter på dagsordnen. Det fungerer i praksis rigtig fint i forbindelse med arbejde, men det betyder også at jeg har svært ved at nyde en film i biografen eller en gåtur med hunden. Verden suser forbi uden nogensinde at være i fokus.

 

Min løsning for at slukke tankerne har altid været at rejse. Det hjælper usandsynlig meget at komme væk fra støvsugning, rengøring og tøjvask. At have en kort pause fra jobbet, hvor jeg trygt har overladt opgaverne til kollegaerne. At have en uge eller to, hvor mit eneste fokus er at slappe af og vende tilbage frisk, udhvilet og klar til næste omgang.

 

Har du nogensinde kigget dig selv dybt i øjnene i spejlet.. Uden tanker, uden fordømmelse… Kan du kende dig selv? Eller ændrer billedet sig?

 

Når man rejser, kigger man på verden med nye øjne… med åbne øjne. Stederne er nye og du bliver nødt til aktivt at forholde dig til hvor du er og hvad du skal. Du har sat tid af til at være præcis hvor du er. Til at opleve og lære. Alt er anderledes end hvad det plejer, og de nye omgivelser tvinger en til at slå øjnene op.

 

Når vi kommer hjem, falder vi hurtigt tilbage i den gamle rille, hvor fokus ændrer sig til de ting som skal gøres, fremfor de ting man har lyst til at gøre.

 

Men behøver det at være sådan? Lad mig komme med et eksempel. Jeg har boet i hus 27 år af mit liv. Når jeg besøgte venner og familie som boede i lejlighed, gik jeg altid øjeblikkeligt til vinduet for at nyde udsigten og følge med i livet udenfor. Jeg forstod ikke hvorfor beboeren aldrig selv kiggede ud af vinduet. Nu bor jeg selv i lejlighed på 5. sal og da jeg flyttede ind, mindede jeg mig selv om, at jeg aldrig skulle glemme at kigge ud. Der gik dog ikke mange måneder, før jeg ikke længere fulgte livet udenfor, men rettede mine øjne mod madlavning, tv og rengøring.

 

Jeg er sikker på man kan træne sig selv til at flytte fokus, og jeg arbejder aktivt på at se ting og steder med nye øjne. Du ser din arbejdsplads, dit hjem og dit supermarked hver eneste uge, men det er et overfladisk blik uden detaljer. Glem tiden og fokuser. Kig med åbne øje og overskud på ting du ser hver dag, og se dem udfolde sig. Har du nogensinde kigget dig selv dybt i øjnene i spejlet.. Uden tanker, uden fordømmelse… Kan du kende dig selv? Eller ændrer billedet sig? Det samme gælder verden. Stop op, fokuser og kig igen. Det er den eneste måde, der virkelig tillader dig at være tilstede i nuet.

 

Billede fra: Pixabay.com

 

Kommenter artiklen

Post navigation